четвер, 24 вересня 2015 р.

Україна відзначала ювілей



   4 вересня 2015 року виповнилося 50 років з дня прем’єри фільму «Тіні забутих предків». Він  став класикою світового кінематографа, про що свідчать цифри переглядів та позиції у списку двадцятки кращих фільмів світу. Через 50 років після виходу українське кіно продовжує цікавити та закохувати у себе глядачів. Тому до цієї дати  у ЗОШ І-ІІ ступенів с.Котівка відбувся  урочистий урок з демонстрацією легендарної вітчизняної кінострічки. Перед початком сеансу школярі познайомились із книжковою виставкою «Нетлінна пам'ять серця», яка була присвячена  історії створення фільму.
   Художній фільм «Тіні забутих предків» за однойменною повістю Михайла Коцюбинського зняв режисер Сергій Параджанов, оператором стрічки виступив Юрій Іллєнко. Головні ролі Івана та Марічки зіграли Іван Миколайчук і Лариса Кадочникова.  Це один із найколоритніших і наймістичніших творів української літератури. Цей фільм став візитівкою українського кіномистецтва в усьому світі та отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них 24 гран-прі) у двадцять одній країні. Та найважливіша його нагорода – це любов глядачів, для яких стрічка і після 50-ти років існування не втратила своєї цінності.

   У вересні 1965 року на прем'єрі «Тіней забутих предків» в кінотеатрі «Україна» Василь Стус, Іван Дзюба, Мирослав Скорик, Георгій Якутович і В'ячеслав Чорновіл публічно висловили протест проти політики влади, оприлюднивши інформацію про арешти української творчої інтелігенції. Таким чином прем'єра фільму увійшла в історію України, а не тільки кінематографа.


Немає коментарів:

Дописати коментар