вівторок, 10 березня 2015 р.

Тарас Шевченко живе і промовляє...

Коли українська нація була на краю загибелі, Т.Г. Шевченка послало в Україну небо. Тоді ще не всіх українців скував страх кріпосницької неволі, ще не загинув код зв'язку українського народу з Богом, що на рідній мові линув до нього у молитвах бути вільним, звільнитися з неволі, ще не забута була бойова історична правда, ще вірив народ у бажану свободу України. І залунав свободи клич з уст виразника найглибших заповітних прагнень народних мас: "Борітеся – поборете!", зворушив серця, кинув вогонь віри у серце свого розтерзаного народу.
Тарас Шевченко для кожного свідомого українця – не просто народний поет, талановитий митець, а й національний пророк, апостол правди, заступник знедолених, провидець, великий патріот та один із найбільших революціонерів нашого народу. Прозаїк ХІХ – початку ХХ ст. Богдан Лепкий зазначав про появу Шевченка в історії так: «Українські письменники відразу зрозуміли, що оце явився поміж них отой співець-месія, якого вони навіть не сподівалися мати».
Тарас Шевченко - символ волелюбства та боротьби за свободу і кращу долю свого народу. І сьогодні, коли перед Україною постало стільки викликів, як ніколи важливо не втрачати сили духу і говорити правду, як це робив поет. Шевченко став рушієм боротьби для свого народу, його слово пробудило українську націю.

"Наш єси, поете, а ми народ твій і духом твоїм дихатимемо во віки віків". (Пантелеймон Куліш)

Немає коментарів:

Дописати коментар